Michiel Fondse’s Weblog

juli 12, 2010

Leuk stukje over de invloed van bewegen.

Onderzoekers van het UMC Utrecht voerden een onderzoekje uit met betrekking tot bewegen:

Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden 29 gezonde vrijwilligers tussen de 40 en de 70 jaar die vorig jaar een stuk van 280 kilometer van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje liepen. De deelnemers legden twaalf dagen lang ruim 23 kilometer per dag af. Om de dag bepaalden de onderzoekers gewicht, bloeddruk, polsfrequentie, middelomtrek en de bloedwaarden van de deelnemers. Ze vergeleken de waarden met een controlegroep van gezonde thuisblijvers.

Tijdens de meerdaagse wandeling daalde het gewicht van de deelnemers gemiddeld met 1,4 kilo, nam hun buikomvang af met 1,8 centimeter, daalde het ‘slechte’ LDL-cholesterol met ongeveer 30 procent en steeg het ‘goede’ HDL-cholesterol juist. Na enkele weken waren al deze waarden echter weer op het niveau van vóór de pelgrimstocht. De Santiago-lopers waren na twee maanden gemiddeld nog wel steeds twee kilo meer afgevallen dan de thuisblijvers. De sterke cholesterolverlaging kwam voor de onderzoekers als een verrassing. Het lopen van de tocht blijkt net zo effectief als het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen.

“De resultaten laten weer eens zien dat de mens gemaakt is om te bewegen”, stelt prof. dr. Frank Visseren, hoogleraar interne geneeskunde aan het UMC Utrecht. Hij begeleidde het onderzoek. “Maar het gunstige effect van bewegen is dus ook weer snel verdwenen, we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Het wil zeggen dat een uurtje per week in de sportschool niet genoeg is. Je moet bewegen integreren in je dagelijkse bezigheden. Kom met de fiets naar het werk, neem de trap, loop als dat kan.”

Wat een mooie zin en  onderzoeksresultaat: “De resultaten laten weer eens zien dat de mens gemaakt is om te bewegen”.

Een uitkomst die niet echt verrassend is, maar wat vooral opvalt is dat voor de wetenschapper de uitkomst echt nieuw(s) is.  Even verderop schrijft hij: ““Maar het gunstige effect van bewegen is dus ook weer snel verdwenen…”

Zou dat niet zo zijn, dan klopt zijn conclusie van zijn onderzoek niet. De mens is gemaakt om te bewegen.    Het zou raar zijn als de positieve effecten  van dit bewegen lang zouden aanhouden, want dan is de mens eerder geneigd niets te gaan doen.  Conditie en kracht kun je opbouwen, maar dien je wel te onderhouden.  Doe je een tijd niets, dan neemt de conditie en de kracht af.  het lichaam “vraagt” er al het ware om dat je in beweging blijft. Stil staan en stil zitten zijn dus situaties die je niet lang moet aannemen, want dan ga je lichamelijk achteruit.  Stilstand is achteruitgang! Een volkswijsheid die al zo oud is al de weg naar…………………. Santiago!

groet, Michiel

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.